Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az okos lány

Szabadság tér 14 - www.epiteszforum.hu

Egy újabb műemléki védelem alatt álló épület bővítése jut mára.
A Szabadság téri neobarokk magánpalotát 1901-ben építtette a bácskai gyáros és földbirtokos Dungyerszky család. A korabeli arisztokrácia kedvelt tervezője, az Andrássyak és Károlyiak által is foglalkoztatott szászországi Arthur Meinig tervei alapján megépült ház az államosítás után minisztériumi, majd irodai, szövetkezeti székház funkciót kapott - s talán már teljesen szükségtelen is megemlíteni, hogy ez építészeti szempontból milyen következményekkel járt.

Felújításakor a legnagyobb falatot a tetőtér beépítése jelentette: a hatósági előírásoknak és a megrendelő igényeinek egyszerre megfelelő truváj azonban sikeresnek bizonyult. A tetőtér beépítésénél a tervezők -a friss Ybl-díjas Nagy Csaba és kollégája, Pólus Károly - úgy találtak rá a legalkalmasabb megoldásra, mint az okos lány Mátyás király meséjében: üveg is, meg nem is – pala is meg nem is.

Szabadság tér 14 - www.epiteszforum.hu


Szabadság tér 14 - www.epiteszforum.hu

0 Tovább

Reload

Expo Hotel - forrás: www.epiteszforum.huHa nem magától a tervezőtől tudom meg a teljes históriát, sosem jutott volna eszembe, hogy a mára már kicsit lerongyolódott BNV területén álló két éve felújított EXPO Hotelről többet is gondoljak, mint egy jól sikerült szállodafelújításról.

Bár nem teljesen a véletlen műve a találkozás, de mindenképpen példaértékű, ahogyan egy épület felújításában az eredeti tervező szintén építész fia, ifj. Horváth Ákos végül a vezető tervező, Rosta S. Csaba társtervezőjévévé válik.

Egy hotelfelújítás mögött húzódó másik történet a megújulásról és a folyamatosságról, és két építész rendkívüli kollegiális kapcsolódásáról.

Expo Hotel - forrás: www.epiteszforum.hu

0 Tovább

Zenei „A” hang - utolsó simítások a Ferihegyi Sky Court-on

Sky Court - tervező: Tima Zoltán

2011. március 27-én 0 órától „Kiváló magyar termék” fogadja majd a Ferihegy 2A és 2B terminálra érkező utasközönséget. A 2A és 2B terminál közt létesített épületrész reprezentatív utasváró, egyben utasellenőrző-és poggyászkezelő központ is. A hatalmas alapterületen új kávézók, éttermek és -várhatóan luxus márkákat forgalmazó- üzletek is helyet kaptak.

A végül Sky Court (Égi Udvar) névre keresztelt T2 terminál nemrégiben elnyerte a Tierney Clark Díjat is, amelyet az év legkiemelkedőbb építőmérnöki alkotásának adományoz minden évben a brit-magyar díjat alapító Institution of Civil Engineers (Brit Építőmérnöki Kamara), a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége valamint a Magyar Mérnöki Kamara. Az építész méltán elégedett, az építő joggal büszke.

"Itt az ember önkéntelenül is mindig felfelé néz. A mennyezeten mintha anyag és fény örökké változó, égi víztükörben egyesülnének. Lenyűgöző, napfénycsíkokkal felhasított íves tető, tágas fehérség, örökké változó tükröződések." - fogalmazta meg Mizsei Anett.

Az új szárny a tervező hasonlatával élve a tiszta zenei „A” hangot szólaltatja meg az építészet nyelvén. Letisztult formák, szerkezetiség, és a lehető legkevesebb és legvisszafogottabb anyag használata jellemzi.A megnyitás előtti utolsó pillanatban Tima Zoltán az Égi Udvar vezető tervezője kalauzolt minket körbe. Repültünk:)

 

Sky Court - tervező: Tima Zoltán

0 Tovább

epiteszforum

blogavatar

Az epiteszforum.hu is ember

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek