Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A pálinka ízeire hangolva

Gyulai Pálinka Manufaktúra - (c) www.epiteszforum.hu

Egy kis lazulás, hétvégére. Átadták a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházát, amely új látványosságként a helyi pálinkafőzés hagyományait tárja elénk, kicsit a város gasztronómiai kínálatát is felturbózva.

Az első magyar pálinkafőzdét Báró Harruckern János osztrák kamarai tanácsos  alapította közel 300 éve, 1731-ben Gyulán. A Gyulai Pálinka Manufaktúra ennek a hagyományait próbálja megőrizni, persze már modern technológiát alkalmazva. A termek (kóstoló-, és termékbemutató terek) egyszerre 40-50 főt tudnak befogadni, akik a pálinkafőző mester vezetésével nemcsak végigkövethetik a gyümölcs útját a pálinkáig, de kóstolhatnak, vásárolnak is.

A Kóstolóház építész tervezője Nemes Roland volt, a hagyományokból építkező, kortárs szellemiségű belsőépítészeti kialakítás Lovas Cecília és Rothman Gabriella elképzeléseit tükrözi.

Gyulai Pálinka Manufaktúra - (c) www.epiteszforum.hu

0 Tovább

Színre színt

 

Színre színt
Ahogy olvad a hó, egyre depisebben fest minden. Gyerekként ilyenkor utáltuk a legjobban az iskolába-menetelt is. Kinn latyak és szürkeség, bent ugyanaz a -főként vajsárgából és undok-zöldből koszolódott- szürkeség fogadott, amit legfeljebb a különböző faliújságok akkoriban kötelezően vörös vászon háttere, és a termek falait díszíteni hivatott "a tudományos élet nagyjai"-portrék sora tört meg. Igaz, utóbbiak sem túl nagy sikerrel: a komoran fekete-fehér képekhez képest még a biológia-terem formalinhengereiben sorakozó boncolt békák és egerek is üde színfoltként hatottak.
Karácsony környékére már magunk is kissé elszürkült fejjel bambultunk a korán besötétedett termekben a fekete táblák fehér képleteire, vagy -ellensúlyozandó, amit kell- elképesztő akciókkal keztük szórakoztatni magunkat, osztályfőnökünk legnagyobb bánatára.
Soha jobbkor nem jöhetett tehát senkinek egy iskolai szünet, mint akkoriban nekünk a téli vakáció.
Persze nem gondolon, hogy bárki is kevésbé örülne a téli szünetnek ebben a budaörsi iskolában, de holtbiztos, hogy ebben a térben nemigen eshetnek apátiába:) Az épületet Dobai János tervezte, a belsőépítészet pedig Tardos Tibor munkája, aki megérdemelten nyerte el idén Az Év Belsőépítésze-díját ezért a projektért.

Ahogy olvad a hó, egyre depisebben fest a város. Gyerekként ilyenkor utáltuk legjobban az iskolába-menetelt is. Kinn latyak és szürkeség, bent ugyanaz a -főként vajszínűből és undok-zöldből koszolódott- szürkeség fogadott, amit legfeljebb a különböző faliújságok akkoriban kötelezően vörös vászon háttere, és a termek falait díszíteni hivatott "a tudományos élet nagyjai"-portrék sora tört meg. Igaz, utóbbiak sem túl nagy sikerrel: a komoran fekete-fehér képekhez képest még a biológia-terem formalinhengereiben ázó boncolt békák és egerek is üde színfoltként hatottak.

Karácsony környékére már magunk is kissé elszürkült fejjel bambultunk a korán besötétedett termekben a fekete táblák fehér képleteire, vagy -ellensúlyozandó, amit kell- elképesztő akciókkal kezdtük szórakoztatni magunkat, osztályfőnökünk legnagyobb bánatára. Soha jobbkor nem jöhetett tehát senkinek egy iskolai szünet, mint akkoriban nekünk a téli vakáció.

Persze nem gondolom, hogy bárki is kevésbé örülne a téli szünetnek ebben a budaörsi iskolában, de holtbiztos, hogy ebben a térben nemigen eshetnek apátiába:) Az épületet Dobai János tervezte, a belsőépítészet pedig Tardos Tibor munkája, aki ezért a projektért megérdemelten nyerte el idén Az Év Belsőépítésze-díjat.

0 Tovább

epiteszforum

blogavatar

Az epiteszforum.hu is ember

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek