Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A malom árnyékában

Hunsett Mill egy kis vízimalom az Ant folyó mellett, a Norfolk Broads Nemzeti Parkban. Az épület a molnár lakása volt egészen 1900-ig, amikor az elektromosság megjelenésével a szélkerekek egyszerre idejétmúlttá váltak.

Működésének beszüntetése után magántulajdonba került, lakóházként funkcionált, de továbbra is a helyi épített örökség fontos emlékeként tartották számon. A ház 20. századi történelme során számos átgondolatlan bővítést szenvedett el, amelyekkel a régi épület térrendszerének hiányosságait kívánták orvosolni. Végül a ház tulajdonosai úgy döntöttek, hogy az újabb toldozgatások helyett visszaállítják a 19. századi molnárház csinos arányait, és csupán az egyik oldalán bővítik egy új, egyszerű tömeggel.

A londoni ACME Architects vezető építészei, Friedrich Ludewig és Stefano Dal Piva a régi ház rekonstrukciója és az új épület energiahatékonysága mellett a táj ökológiai egyensúlyának helyreállítására, valamint az árvízvédelem megoldására is gondot fordítottak.

Bővebben itt.

0 Tovább

Lengyel spiritusz

Gyerekkoromban meghatározó volt egy aprócska baba, amit Lengyelországból kaptam. Visszaemlékezve semmi különös, de azért mégis... Később jött a lengyel grafika, lengyel plakát, lengyel film, megfejelve egy '89 nyarán megejtett lengyelországi úttal (az élményhalmazból a legidevágóbb egy délután az akkor még turisták által kevésbé ismert krakkói Jama Michalika kávézóban)

Aztán idővel valahogy eltávolodott, elhalványult az egész, itthon már kevésbé lehetett bármit is látni, érzékelni abból a lengyel vizuális kultúrát átható spirituszból, ami egyszerre eredményezett "faragatlanul" szikár, ugyanakkor gondolati síkon finoman cizellált tárgyakat, tipográfiát, épületeket... Pedig ott volt az mindig, csak mi nem törődtünk vele már annyit. A rendszerváltást követően figyelmünket távoli, addig egyáltalán, vagy alig elérhető "célpontok" kötötték le, és lassan megfeledkeztünk saját legközelebbi szomszédainkról. Pedig megéri kicsit körbenézni.

Paweł Świerkowski és Bartosz Jarosz fiatal lengyel építészek, akik a poznańi Műszaki Egyetem elvégzése és külföldi tapasztalatszerzések után alapították meg saját irodájukat Neostudio néven. Munkáikkal gyorsan ismertté váltak, ezek közül két, Poznań környéki lakóházukat Nemes András mutatja be.

 

0 Tovább

A "ciklusok háza": Passzív szolár lakóház Japánból, magyar tervezőtől

 

A "ciklusok háza": Passzív szolár lakóház Japánból
http://www.epiteszforum.hu/node/17341
Újra Japán, egy -a múltkori PET Architecture-darabokhoz viszonyítva fényűző méretekkel rendelkező- családi ház, és egy környezetbarát technológia. A levegő temperálását OM-szolár rendszerrel oldották meg, s mintha csak ennél több célja nem is lett volna a designnak, úgy rímelnek rá a technológiára a ház építészeti megoldásai.
Ez a mély szakmai alázat ugyanakkor -számomra mindenesetre-, látványra is végtelenül gyönyörű, egyszerűségében is nagyszerű eredményt szült.
"Szép lehetsz, de okos nem" - Álljon hát itt nem csak az eredeti, de a kifordított (Okos lehetsz, de szép nem") mondás élő cáfolata: A Nagoja kertvárosi részén felépült családi ház tervezője Nyilas Ágnes Japánban élő  építészmérnök, a Chukyo University környezetbarát építészetet oktató tanára.

Újra Japán, egy - a múltkori PET Architecture-darabokhoz viszonyítva fényűző méretekkel rendelkező - családi ház, és egy környezetbarát technológia. A levegő temperálását OM-szolár rendszerrel oldották meg, s mintha csak ennél több célja nem is lett volna a designnak, úgy rímelnek rá a technológiára a ház építészeti megoldásai. Ez a mély szakmai alázat ugyanakkor látványra is végtelenül gyönyörű, egyszerűségében is nagyszerű eredményt szült.

"Szép lehetsz, de okos nem" - Álljon hát itt nem csak az eredeti, de a kifordított ("Okos lehetsz, de szép nem") mondás élő cáfolata: A Nagoja kertvárosi részén felépült családi ház tervezője Nyilas Ágnes Japánban élő  építészmérnök, a Chukyo University környezetbarát építészetet oktató tanára. Építész munkatársai Iwamuro Yasuharu és Ito Yasuyuki, a nagojai Coelacanth and Associates tervezői voltak.

0 Tovább

epiteszforum

blogavatar

Az epiteszforum.hu is ember

Utolsó kommentek